AKOESTISCHE METINGEN (OP LOCATIE)
Een goede akoestiek, het klinkt misschien niet sexy maar het is o zo belangrijk bij het mixen van audio. Elke ruimte is weer anders. Geluid, of frequenties,
reageren daar ook op. Hoe je productie in een ruimte klinkt heeft te maken met diverse factoren zoals de afmeting
van de ruimte, de plaatsing van je speakers, de vulling van de ruimte, de symmetrie
(of juist niet) van de muren en het plafond,
ga zo maar door. Oorzaak: frequenties reflecteren in meer of mindere mate op
alles wat het tegenkomt. En dit zal gebeuren alle
plekken in een ruimte waar het geluid tegenaan komt. Dit kan resulteren tot veel luidere lage frequenties (bas) in bijvoorbeeld
de hoeken van een ruimte en een veel zachtere weergave van de lage freqenties in het midden
van dezelfde ruimte. Frequenties die elkaar na reflectie weer tegenkomen worden qua volume bij elkaar opgeteld. Dit kunnen positieve dan wel negatieve waarden zijn en dit heeft als resultaat dat wat je hoort niet de werkelijkheid kan zijn. Hierdoor ga je dan bepaalde frequenties compenseren (harder of zachter zetten met een equializer
) waardoor het eindresultaat een mix is met een verkeerde balans.
Je kunt de meest dure speakers aanschaffen, is je akoestiek niet in orde dan is het zinloos.



Waarom?
Je hebt goede speakers aangeschaft maar toch klinken je mixen op je telefoon, in de auto of via je blue tooth speaker elke keer weer anders? Een goede akoestiek van een (af)luister of mixruimte is het belangrijkste onderdeel binnen audio engineering om een juiste, goed gebalanceerde eindmix te kunnen maken zodat je mix overal in balans klinkt

Meten is Weten.
Door het meten van het geluid op 40 verschillende punten rondom je zit/luisterpositie kan een goed beeld verkregen worden hoe het geluid “eruit ziet” en waar de uitdagingen liggen. Aan de hand van een frequentieplot worden de probleemfrequenties inzichtelijk gemaakt. Hiermee kunnen we aan de slag om verbeteringen te realiseren.

Uitleg en advies
Naast de plaatsing van de luidsprekers zijn er nog vele factoren die het geluid kunnen beinvloeden. Aan de hand van de meetuitslagen de optische waarneming van de ruimte en de frequentie karakterisiek kan ergekeken worden welke verbeteringen aangebracht kunnen worden. Tevens ontvang je een rapport met de resultaten, conclusies en advies.

Online mogelijkheden: opname in HD kwaliteit, real time en in de cloud
Opnemen op afstand is nu heel eenvoudig bij marcovader.nl Het is niet meer nodig dat de muzikant(en) of voice-over fysiek aanwezig is/zijn in de opnameruimte. Van waar ook ter wereld (of gewoon in Nederland) kunnen opnamen in hoge kwaliteit opgenomen en gemixt worden.
Er zijn 2 opties:
1. live opnemen door een directe audio en video verbinding met de studio (1 op 1 sessie)
2. opnemen met meerdere muzikanten binnen 1 project via de cloud (niet live)
Het voordeel van de eerste optie is dat er tijdens de opname direct contact is met de opnamestudio, het voordeel van de 2de oplossing is dat de band / muzikanten zelf bepalen wanneer er opgenomen wordt en wanneer de tracks klaar zijn om gemixt te worden.
Hoe werkt het?
Optie 1: live 1 op 1 sessies
Het enige wat er nodig is aan de muzikant zijde is een computer met webcam en (externe) geluidskaart waarop de microfoon en/of instrumenten aangesloten kunnen worden en natuurlijk een breedband internetverbinding. Zie ook onderstaande illustratie.

De benodigde software is gratis te installeren. Ondersteuning tijdens installatie en het zorgen dat er connectie is met de opnamestudio doen we natuurlijk er standaard en kosteloos bij.
Lees, download of print hier het installatie document:
App downloads:
Muzikant/Voice-over
De muzikant staat via beeld en geluid in contact met de opnameruimte. Daarnaast heeft hij/zij geheel controle over het geluid, eventuele effecten (die niet worden opgenomen) en andere persoonlijke instellingen.
Download VST Connect Pro app (Mac & Windows)
App
Heeft de muzikant tijdens de opname de computer of laptop niet in de buurt zodat er geen communicatie mogelijk is? Geen probleem, met Studio Pass op de iPhone kan er toch contact zijn met de studio, beeld en geluid wederom. Studio Pass is een gratis app beschikbaar in de App store.
Download Studio Pass app (iOS)

Optie 2: cloud Project
Met VST Transit kan elke muzikant zelf bepalen wanneer haar/zijn deel opgenomen en toegevoegd wordt aan de totale mix. Op het moment dat er 1 track door een muzikant opgenomen en geupload is naar het project in de cloud kan elke muzikant deze track synchroniseren met VST transit en er (lokaal) haar/zijn opname aan toevoegen. Op het moment dat de opname goed genoeg is bevonden kan deze weer gesynchroniseerd worden aan de cloud mix. De opname in de cloud zal altijd gesynchroniseerd zijn, dus geen timing issues bij de overige muzikanten. Hebben alle muzikanten hun bijdrage geleverd dan kan marcovader.nl alle tracks downloaden en aan de eind mix beginnen. Door de handige chat functie binnen de VST kunnen alle muzikanten en marcovader.nl elkaar op de hoogte houden en opmerkingen/tips uitwisselen tijdens het project. Kijk hieronder naar een verdere uitleg:


* VST plug-in werkt met alle opname software / DAW welke VST3, AU en AAX ondersteunen.
Downloads

VST Transit Join software
VST Transit Join werkt binnen elke DAW/opname software welke VST3, AU en AAX ondersteunen zoals Pro Tools, Logic, etc.
Download VST Transit Join