Reverb(erate)

Reverb(erate)

25 februari 2021 Historische feitjes 0

Reverb (afgeleid van reverberate ofwel weerklinken in het Nederlands) werd “vroeger” toen hiervoor nog geen apparaten (of plug-ins) bestonden, op een natuurlijke wijze gecreëerd. Gewoon door de akoestische eigenschappen van een ruimte te gebruiken. Hoe groter de ruimte hoe langer de reverbtijd (lees, badkamersound vs. kerkakoestiek). De eerste opgenomen plaat met de befaamde badkamersound (1947) komt op conto van PEG O’ MY HEART ~ The Harmonicats (1947) – (zie ook https://www.youtube.com/watch?v=9BIuX7IsdE8). Echter wat studio engineers zochten was een oplossing om na een “droge” opname een reverb effect toe te voegen om zo zelf de hoeveelheid van het effect te kunnen bepalen.
Dit kwam in 1957 met plate reverb (gemaakt door het Duitse bedrijf EMT). De plaatgalmtechnologie was echter onpraktisch om op het podium mee te nemen (de EMT weegt 170 kg!) Daarom was de uitvinding, een op een veer gebaseerd galmsysteem, als geroepen. Deze oplossing was uitgevonden voor het gebruik in Hammond orgels (ook in de jaren 40). De eerste compacte spring reverb die als stand alone unit gebruikt kon worden dateert alweer uit 1960.
Na de (spring) reverb kwam natuurlijk de ontwikkeling van de delays, echo’s, chorus, flangers etc. etc. maar het begon in de badkamer, een natuurlijke weerklank.

Fijne dag

WP to LinkedIn Auto Publish Powered By : XYZScripts.com