Wat vals zeg…

Wat vals zeg…

5 oktober 2021 Historische feitjes 0

bijgewerkt 6-10-2021


Waarom klinkt iets vals? Het is niet iets van smaak of kwaliteit. Het is ons aangeleerd (westerse wereld) dat bepaalde tonen (frequenties) bij elkaar “horen” en elkaar horen op te volgen. Dit noemt men consonant (voor ons, “westerlingen” tonen die zuiver in ons gehoor klinken) versus dissonant (klinkt niet lekker in “het gehoor”). Klinkt het volgens onze gewenning niet zuiver in onze oren dan is het vals. Luister je wel eens naar jazzmuziek of muziek uit andere culturen dan ervaren wij deze bepaalde dissonante akkoorden als niet zuiver omdat daar bepaalde toon/frequentie combinaties dus wel op deze manier gebruikt worden. Of filmmuziek , hier worden dissonante “valse” akkoorden juist gebruikt om emotie op te wekken of te versterken. Let er maar eens op wanneer je naar een spannende Netflixfilm aan het kijken bent. Zo vals als een dronken kanarie.

Het blijkt dus gewoon een kwestie van een gebrek aan muzikale opvoeding.

Ja, oke, er zijn ” artiesten” die off key zingen en dat klinkt dus onwelluidend 🙂 Maar daar hebben we autotune voor.

WP to LinkedIn Auto Publish Powered By : XYZScripts.com